AĞRI TEDAVISINDE FIZIKSEL YÖNTEMLER-RU
Ağrıyı dindirmek, Tıp biliminin yüzyıllardır uğraştığı konulardan biridir. Geleneksel yöntemler, modern tedavi yöntemlerine hem alternatif hem de zaman zaman öncü olmuştur. Günümüzde ağrı tedavisinde bu yöntemlerin artık içiçe geçtiği, hatta birlikte kullanıldığını söyleyebiliriz.
Gerek ağrının nedenlerinin çok farklı olması, gerekse ağrı hissinin kişiden kişiye farklılık arzetmesi gibi nedenlerden dolayı tek bir yöntemle ağrıyı gidermek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu da ağrı tedavisinde farklı yöntemleri öğrenme ve geliştirme zorunluluğu doğurdu. Gelenekselden moderne bunlardan bazıları: İğneleme tedavilerinden, akupunktur, nöral terapi, tetik nokta ve eklem enjeksiyonları, kaplıca , masaj, sıcak-soğuk uygulamaları, tedavi edici egzersizler ve elektriksel yöntemler başlıca ve en çok bilinenleridir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı , romatizmal hastalıkların tedavisinde, en az ilaçlar kadar bu yöntemleri de kullanır.
Elektriğin tıpta ilk defa kullanılmasından bu yana yaklaşık 200 yıl geçmiştir. O zamandan bu yana bir çok elektriksel yöntem ve cihaz geliştirilmiştir. TENS, bu yöntemlerin arasında en modern ve en güçlü olanlarından biridir, dolayısıyla en çok kullanılanıdır.
Esas olarak ağrı kesici etkisi için kullanılır. Peki TENS akımı bunu nasıl yapmaktadır? Sinir liflerinden ağrı hissinin iletilmesini engellerken, vücudumuzdaki ağrı kesici etkisi olan bazı hormonların salınımını da arttırarak etkili olur. Uzun süreli, müzmin ağrılarda diğer elektrik akımlarından daha etkili bulunmuştur. Genel olarak ağrıya neden olan tüm romatizmal hastalıklarda kullanılabilir. Ayrıca, şeker hastalarında sıklıkla görülen el ve ayaklardaki yanıcı ağrılarda da etkilidir. Ameliyat sonrası ağrısında, adet dönemi sancılarının azaltılmasında, kulak çınlamasında ve sinüzite bağlı ağrı tedavisinde de etkili bulunmuştur. Kalp pili olanlarda, gebelerde tavsiye edilmez. Damar tıkanıklığı olan bölgeye, kanser ve enfeksiyon durumlarında da uygulanmaz.
Tedavi, elektrotların cilde yerleştirilmesi ile yapılır. Süresi 20-40 dakika arasında değişir. Kireçlenme, bel, boyun fıtıkları gibi müzmin romatizmal rahatsızlığı olan bazı hastalar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanının uygun görmesi durumunda evde kullanabilecekleri TENS cihazları edinebilirler.
Alışkanlık yapmaması TENS’in en önemli avantajlarından biridir. Pille çalışan tiplerinin olması, kullanım kolaylığı, hastanın cihazı üzerinde uzun süre taşıyabilmesi diğer olumlu yönleridir. TENS tedavisi, kireçlenme, iltihaplı romatizmal hastalıklar ve yumuşak doku romatizmalarında diğer fiziksel ajanlarla birlikte kullanıldığında daha etkili olmaktadır. Fizik Tedavi kliniklerinde en sık kullanılan üçlü tedavi, kızıl ötesi lamba, TENS ve ultrasondur.
Dr. Ahmet SÜMEN
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı