Diz kapağından kaynaklanan ağrıların en sık görülenlerinin başında patellofemoral ağrı sendromu gelir. Bu rahatsızlıkta diz kapağı ile diz üstü kasları arasındaki denge bozulmuştur. Bu bozulmadan dolayı zaman içerisinde diz kapağının altındaki kıkırdak dokuda incelme ve zedelenmeler gelişir. Diz kapağı ile kaslar arasındaki dengesizliğin birçok sebebi olabilir. Diz kapağının yerleşim bozuklukları, diz kaslarının güçsüzlüğü , geçirilmiş travmalar buna sebep olabilir.
Hastalığın en önemli belirtisi diz önünde ortaya çıkan ağrı ve sızlamadır. Bu ağrı çoğu zaman uzun süre oturmakla artış gösterir. Bu yüzden uzun yolcuklar dayanılmaz bir hal alabilir. Oturduğu yerden kalkmada zorluk, dizlerden ses gelmesi, bazen takılma, tutukluk , sertlik gibi belirtiler de olabilmektedir. Muayenede diz kapağı hareketleri ağrılıdır.
Teşhis için çoğu zaman muayene yeterlidir. Ancak yine de bazı röntgen filmleri ile diz kapağının açıları ölçülebilir. Diz kapağındaki açılanmanın durumuna ve ciddiyetine bakılabilir. MR görüntüleme, en faydalı yöntemdir. MR ile diz kapağı kıkırdak dokusundaki değişiklikler daha ayrıntılı olarak görülebilir. Son yıllarda geliştirdiğimiz eklem ultrasonu da oldukça faydalıdır.
Tedavide ; diz kaslarının güçlendirilmesi mutlaka gereklidir. Bunun için özel egzersiz programı düzenlenir. Romatizma ilaçları ağrının azaltılmasında faydalı olabilir. Kıkırdak besleyici bazı ilaçlar da sıklıkla önerilmektedir. Fizik tedavi ve masaj da etkili olabilen diğer yöntemlerdir. Kıkırdak hasarının iyileştirilmesi için eklem içi kıkırdak besleyici ilaç, sıvı takviyesi, PRP hücre tedavisi ve proloterapi faydalı olabilir. Kısa süreli dizlik kullanmak da bazen gerekli ve faydalıdır.
Uzm Dr Ahmet SÜMEN