Kamçı yaralanması; genellikle trafik kazalarında boyun omurgasının ani ve hızlı bir şekilde öne ve arkaya gidip gelmesi neticesinde oluşan klinik bir sendromdur.
Belirtileri; boyun ağrısı, tutukluk, hareket kısıtlılığı, kol ağrısı, uyuşma, çene ekleminde fonksiyon bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, görme sorunları, hafıza sorunları, psikolojik gerginliktir.
Tedavide, yaralanma sonrası kısa süreli istirahat ve boyunluk kullanımı önemlidir. Uzun süreli istirahat ve uzun süreli boyunluk kullanılması faydadan çok zarar getirir. Genellikle 4-6 hafta içinde iyileşme sağlanır. Ancak hastaların % 25’ i kronikleşir.
Başlangıç döneminde çeşitli türlerde ağrı kesiciler kullanılır. Ayrıca boyun kaslarındaki tetik noktara yönelik tetik nokta enjeksiyonları uygulanması faydalıdır. Gerekirse botulinum toksini de yapılabilir.
Akut ağrılı dönem geçtikten sonra, fiziksel tedaviler ve egzersiz yöntemlerine geçilir. Bu dönemde, fizik tedavi cihazları, germe ve güçlendirme egzersizleri, masaj, manuel terapi gibi yöntemler uygulanabilir.