0212 6608098 - 0212 6608099

KURU İĞNELEME - İMS TEDAVİSİ

Kuru iğne tedavisi - İMS tedavisi nedir?

İMS tedavisi ya da genel olarak bilinen adıyla kuru iğneleme tedavisi, adı üzerinde herhangi bir ilaç olmaksızın sadece iğne ile kas ve yumuşak dokuların uyarılması esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Kullanılan iğneler son derece ince olup, işlem sırasında ağrı hissedilmez. Teknik olarak akupunktura benzer. Ancak kuru iğnelemede, enjeksiyon yerleri akupunktur noktaları değil, ağrılı , hassas ya da tetik noktalardır. Özellikle tetik nokta ve fibromiyalji hastalığının tedavisinde en iyi seçeneklerden biridir. 

Kuru iğneleme tedavisi nasıl etki eder?

Tetik nokta hastalığı ya da diğer adıyla miyofasyal ağrı sendromunun en önemli özelliği kas dokusunda oluşan sertliklerdir. Bu sertliklerin nedeni,  dokunun zorlanması, aşırı stress, masa başı çalışanlarında olduğu gibi hafif ama uzun süreli gerginlik, boyun ve bel fıtıklarının sinir baskısı yapması gibi nedenlerden dolayı etkilenen kasın ince liflerinin hasar görmesi, bunun akabinde de kas içerisinde kalsiyumdan zengin bir dokunun oluşmasıdır. Kas içerisinde oluşan bu anormal dokunun eski haline gelmesini sağlamak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu konuda en etkili yöntemlerden biri de kuru iğne tedavisidir. Sertleşmiş tetik noktanın içine iğne batırıldığında, öncelikle hafif bir kanlanma artışı olur, kanlanma artışı, bölgedeki kalsiyumdan zengin dokunun temizlenmesine ve oksijenlenmesinin artmasına neden olarak iyileşmeyi başlatır. 

Kuru iğne tedavisi kaç seans gerekir, tek başına yeterli midir?

Kuru iğne tedavisi teşhise göre ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte, 3 seans ile 20 seans arasında uygulanmaktadır. Tetik nokta hastalığında 5-10 seans, fibromiyalji de 15-20 seans, bel ve boyun kireçlenmelerinde 10-15 seans, ani kas tutulmalarında 1-3 seans yeterli olmaktadır. Seanslar, hastanın durumuna göre her gün ya da haftada 2-3 gün olacak şekilde düzenlenir. Bir çok kas iskelet sistemi hastalığında kuru iğne tedavisi tek başına uygulanan bir yöntem değildir. Genellikle, egzersiz, fizik tedavi ya da elektroterapi ile birlikte uygulanabilir. Tetik nokta tedavisinde kuru iğne ve egzersiz çoğu hastada yeterli olurken, bel ve boyun kireçlenme ve fıtıklarında fizik tedavi ve elektroterapi ile birlikte uygulanır. 

Kuru iğne tedavisinin başarı oranı nedir?

Tetik nokta rahatsızlığında  kuru iğne tedavisinin başarı oranı çok yüksektir. Bel ve boyun fıtıklarında, eğer sinir baskısı varsa, kuru iğne tedavisinin etkisi sınırlı olmaktadır. Sinir baskısı olmayan bel ve boyun ağrılarında, fibromiyaljide başarı oranları orta düzeydedir. Özetle, kuru iğne tedavisi en çok tetik nokta hastalığının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. En çok  da bu hastalığın tedavisinde başarılı olmaktadır. Bunun dışındaki bir çok ağrılı hastalığın tedavisinde etkisi sınırlıdır. Yardımcı bir yöntem olarak düşünmek gerekir.

Kuru iğne tedavisi hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?

  • Tetik nokta hastalığı ( miyofasyal ağrı sendromu )
  • Fibromiyalji
  • Bel ve boyun kireçlenmelerine bağlı ağrılar
  • Bel ve boyun fıtıkları
  • Tendinit, kronik tenisçi dirseği
  • Ağrılı omuz, donuk omuz. 

Saygılarımla

Uzm Dr Ahmet SÜMEN

TEŞHİS ve TEDAVİ İÇİN RANDEVU ALIN
Spor yaralanmaları , Eklem ağrıları ve Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarınızın sizi yavaşlatmasına izin vermeyin. Bakırköy Ağrı Merkezinden bugün teşhis için randevu alın ve birinci sınıf uzmanlarımızdan oluşan takımımız ağrı ve yaralanmalarınızı tedavi etsin. Şiddetli ağrılarınız hafiflesin ve aktif yaşam stilinize geri dönün.