Gut Nedir?
Gut, eklemde ağrı , şişlik ,kızarıklık gibi belirtilere sebep olan bir tür eklem iltihabıdır. Kralların hastalığı ya da zengin hastalığı olarak bilinir. Vücutta normalden fazla miktarda bulunan ürik asit maddesine karşı vücudun verdiği bir tepki sonucunda oluşur. En çok ayak başparmak eklemi tutulur. Ayağın diğer eklemleri ve diz ekleminde de görülebilir.
‘’Gut, en çok ayak başparmak ekleminde görülür’’
Kimler Risk Altındadır?
Dizenli olarak alkol alanlar, sürekli kırmızı et ile beslenme, kabuklu deniz ürünleri tüketme, diyabet hastalarında, kolesterol yüksekliği olanlarda, idrar söktürücü ve düşük doz aspirin kullananlarda, erkeklerde ve ailesinde gut hastalığı olanlarda risk daha fazladır.
‘’ Özellikle yüksek proteinli diyet ve alkol gut riskini artırmaktadır’’
Gut Hastalığının Belirtileri
Gut hastalığının en önemli belirtisi tutulan eklemde şiddetli ağrı ve şişliktir. Eklem iltihabının olmadığı durumlarda hastalık sessiz seyreder. Tipik bir gut hastası, 40-50 yaşlarında, kilolu ve düzenli olarak alkol tüketen biridir. Akut gut krizi genellikle bir enfeksiyon ya da travma ile tetiklenir. İdrar söktürücü ilaçlar, düşük doz aspirin kullanmakta tetikleyici sebepler olabilmektedir.
Gut Tanısı
Tanıda muayene bulguarı, röntgen, eklem ultrasonu, eklem sıvı analizi ve kan tahlilleri yapılır. Kan tekiklerinde ürik asit düzeyi önemlidir. Ürik asit düzeyi çoğu hastada normalin üzerine çıkmıştır. İğne ile eklemdeki iltihabın boşaltılması ve boşaltılan bu iltihaplı sıvının mikroskop ile analiz edilmesi sonucunda görülecek ürik asit kristalleri gut hastalığını tanısını kesinleştirir. Kanında ürik asit düzeyi yüksek olan herkeste gut hastalığı gelişmeyebileceği unutulmamalıdır.
‘’ Gut hastalığının kesin tanısı, eklemden alınan sıvıda ürik asit kristallerinin görülmesi ile konur’’
Gut Tedavisi
Gut tedavisi iki ana başlık altında değerlendirilir. Akut atak tedavisi ve kronik dönem tedavisi. Akut gut artritinin tedavisinde ekleme soğuk uygulama, istirahat ve iltihap giderici romatizmal ilaçlar verilir. Bu tedavi sayesinde eklem ağrısı ve şişliği azalır ve zamanla geçer. Akut kriz geçtikten sonra, kandaki ürik asit düzeyini düşüren ilaçlar kullanılır. Kilo verilmesi , alkol alınmaması gerekir.
‘’Gut artirtinin akut ve kronik dönem tedavileri farklıdır’’