AŞİL TENDON ZEDELENMESİ
Topuk arkasında görülen ağrının en sık ve en önemli sebeplerinin başında aşil tendon hasarları gelir. Aşil tendon vücudumuzdaki en güçlü tendonlardan biridir. Yaklaşık 400 kg yüke dayanabilir. Bu kadar güçlü olmasına rağmen aşil tendon sporcularda ya da yaşlı kişilerde yırtılabilir. Özellikle halı saha futbol müsabakalarında aşil tendon yırtılma riski fazladır. Tendonda yırtık olmadan, incinme ve iltihaplanmalar görülebilir. Ankilozan spondilit gibi iltihaplı romatizmlarda aşil tendonunda iltihaplanma sık görülür.
Aşil tendonunda bir hasar oluştuğunda genellikle topuk arkasında ağrı ile kendini belli eder. Yürürken ağrı şiddetlenir. Parmak ucunda yürüme zor ve ağrılıdır.
Aşil tendiniti olan hastalarda sabah ağrısı belirgindir. Tutukluk olur, muayenede çıtırtı sesi gelebilir. Aşil tendon gerilince hastanın ağrısı artar. Aşil tendon yırtığı tam ya da kısmi yırtık olarak gelişebilir. Ağrı ve belirgin güç kaybı varsa tam yırtık akla gelmelidir. Topuk arkasındaki bursa dediğmiz keseciklerin iltihaplanması da bu bölgede ağrı yapabilir (bursit ). Uygun olmayan ayakkabı giyenlerde risk fazladır.
Aşil tendon problemlerinin teşhis edilmesinde en çok muayene, röntgen ve ultrason tanıya yardımcıdır. Bazı hastalarda MR gerekebilir. Kliniğimizde eklem ultrasonu ile hem teşhis hem de tedaviyi hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz.
Aşil tendon yaralanmalarının tedavisinde iltihap ve ağrı giderici ilaçlar, istirahat, uygun koruyucu yastık ve pedler, kinezyolojik bantlama, fizik tedavi, rejeneratif tedaviler uygulanmaktadır. Aşil tendonuna kortizon enjeksiyonu uygun değildir.
Dr. Ahmet SÜMEN – Aşil Tendonu