DONUK OMUZ TEDAVİSİ
DONUK OMUZ
Donuk omuz nedir ve donuk omuz neden olur ?
Omuz eklemini saran kapsül dediğimiz yapının birtakım iltihabi mekanizmalar neticesinde büzüşerek kol hareketlerinde kısıtlanma ve omuz ağrısı ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Daha çok diyabet hastalarında görülmekle birlikte herkeste görülme ihtimali vardır. En önemli belirtileri, omuz ağrısı ve omuz hareketlerinde kısıtlanmadır. Hastalar giyinme ve soyunma aktivitelerinde, saç tarama, duş alma gibi günlük bakımlarında zorlanırlar. Genellikle sinsi başlar, zamanla ilerleme gösterir. Uyutmayacak düzeyde gece ağrıları yapabilmektedir.
Donuk omuz nasıl anlaşılır ?
Donuk omuz tanısı klinik olarak konur. Yani muayene esnasında teşhis edilir. Röntgen, ultrason yada MR ile belirgin bir tanı bulgusu yoktur. Sadece kontrastlı MR incelemelerinde donuk omuza özgü bazı bulgular gösterilebilmektedir. Ancak pratikte pek kullanışlı ve gerekli bir yöntem değildir.
Donuk omuz tedavisi
Ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları, girişimsel yöntemler ve manuel terapi yöntemleri donuk omuz tedavisinde uygulanan yöntemlerdir.
Donuk Omuz tedavisinde nokta atışı
Dr. Ahmet Sümen tarafından önerilen ağrılı donuk omuza yönelik nokta atış yöntemi;
- Ultrason görüntüleme altında omuzun sinirine yönelik radyofrekans ve lokal anestezi ile blokaj ( supraskapuler sinir blokajı ).
- Ultrason rehberliğinde eklem içine kortizon, lokal anestezik, hyaluronik asit ve serum fizyolojik enjeksiyonu ( hidrodiseksiyon ).
Girişimsel tedavi sonrasında yoğun bir şekilde omuzu açmaya yarayan egzersizlerin yapılması gereklidir. Enjeksiyon sonrası ağrı geçeceği için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları da daha ağrısız ve konforlu bir şekilde yapılır.